Logo Found & Baker

modernistisch meesterwerk

€ 1.495.000

Dieper gelegen architectenwoning in grote omgevende tuin, gebouwd in 1969 naar ontwerp (1964) van het gekende architectenbureau Konstrukto uit Tielt, als eigen woonhuis voor architect Georges Vandenbussche.

De architectenwoning wordt geïntegreerd in een groot perceel op de zuidwestelijke hoek met de Deinsesteenweg, waarlangs het volume zich in de breedte uitstrekt.

Toegang vanaf de Kerkebosstraat via lange oprijlaan geflankeerd door haag en gekandelaarde bomenrijen, met toegangshek uitgevend op verharde binnentuin met parking.
Een halfhoge, witgeschilderde baksteenmuur omgeeft gedeeltelijk aan zuid-, oost- en noordzijde het huis, waarbij de dienstingang (oostgevel) en de binnenpatio (noorden) worden afgesloten. Als onderdeel van het totaalconcept wordt de grote, deels omhaagde tuin aan zuidzijde, tegen de Deinsesteenweg aan, aangelegd met loofbomen, natuurlijke beek en schapenweide.
De uitgestrekte eenlaagse woning vertegenwoordigt op uitgesproken wijze de architecturale principes van 'moderniteit' die het architectenbureau Konstrukto hanteert in zijn ontwerpen, m.n. platte bedaking, witgeschilderde baksteenbouw, zichtbare draagstructuren, evenwichtige verhouding van gesloten en open oppervlakken met grote, gevelhoge glaspartijen voor een optimale relatie binnen-buiten en doorgedreven detailstudie voor het interieur (meubilair, verlichting). Muuropeningen voorzien van overkragende doorlopende rechte luifel waardoor in de zomermaanden geen rechtstreeks zonlicht binnenvalt en evenmin zonneblinden dienen aangebracht te worden. Overluifelde inkom.
U-vormig grondplan (600 m²) met brede vleugel parallel met de Deinsesteenweg, met aan noordzijde twee haakse vleugels. In oostelijk deel, inkomhal, garage, bergingen en dienstinkom; in zuidelijk deel, leefvertrekken o.m. speelkamer, keuken, living, schrijfhoek, TV-kamer en bibliotheek; aan westzijde, de nachtvertrekken van slaap-, logeer- en badkamers gescheiden van elkaar door een gang.
Interieur met aandacht voor het aspect van ruimtegevoel door o.m. weglaten van binnendeuren, aanbrengen van halfhoge scheidingswanden (twee meter) ten opzichte van hogere buitenwanden (drie meter). Zichtbare dragende structuren cf. baksteenmuren aan westzijde, stalen pijlers aan oostzijde. Sober en uniform materiaal- en kleurgebruik voor de aankleding, o.m. donkerbruine keramische tegelvloeren, witgeschilderde bakstenen wanden, houten plafondbekleding en schrijnwerk. Doorgedreven zin voor detail en totaalconcept, cf. o.m. in de muur ingedrukte plinten en afwezigheid van vensterbanken (stofwering), geïntegreerd maatmeubilair en -verlichting en veelvuldig voorkomen van houten zitbanken.

De woning werd in 2008 geregistreerd als beschermd monument.

 
lees meer...

Eigenschappen

Woonoppervlak 620 m2
Grondoppervlak 15000 m2
Bouwjaar 1969
Slaapkamers/badkamers 5 / 2

Algemeen

Referentie spir9280
Aanvulling (sub)type Luxueus
Vrij op onmiddellijk
Bestemming Hoofdverblijf
Omgeving Stadsrand

Bebouwing

Algemene staat Goede staat
Bouwjaar 1969
Bebouwing open
Grondoppervlakte 15000 m²
Woonoppervlakte 620 m²
EPC waarde 420 kWh/m²

Comfort

Aantal slaapkamers 5
Aantal badkamers 2

Ruimtelijke ordening

Stedenbouwkundige vergunning verkregen Ja
Meest recente bestemming Parkgebied
Dagvaardingen uitgebracht Nee
Voorkooprecht op dit goed Nee
Verkavelingsvergunning verkregen Nee
Effectief overstromingsgevoelig Nee
Mogelijk overstromingsgevoelig Nee
Afgebakend overstromingsgevoelig Nee
Risicozone voor overstromingen Nee

Formulier